Naučíme ťa, ako správne načapovať pivo!

Už starovekí Egypťania vedeli, že pivo je priam nápojom bohov. Spojenie obilného sladu s chmeľom milujú dnes ľudia po celom svete. Stal sa ideálnym parťákom pre večery s partiou, akcie, eventy alebo oslavy. Aj keď si tento šmak nemôžeš dať na terase s priateľmi, nezúfaj. Neprídeš o svoju vychladenú „desinku“. Od dnes si ju budeš vedieť bez problémov načapovať sám z pohodlia domova. V tomto článku ťa naučíme, ako spraviť z piva nie len chuťový ale aj ako používať pípu, a vytvoriť estetický zážitok.

Čistota je zmysel života

Tak isto ako tvoja mama, ani pivo nemá rado špinu. Preto ho vždy čapuj do dôkladne vyumývaného a prepláchnutého pohára. Saponát ani utierku ti netreba. Strč ho pod prúd ľadovej vody, vďaka ktorej sa pivo udrží stále pekne vychladené a hneď do neho čapuj. A nezabúdaj, zo skla chutí najlepšie.

Ako teda na to?

Ak sa ti nepodarilo tvoj pohár pri umývaní rozbiť, šupni ho pod pípu a nakloň pod uhlom 45̊. Prečo je táto malá pivná geometria dôležitá? Nebude ti toľko peniť. Ak si mal z geometrie päťky, tak by si sa ju v prvom rade mal naučiť, ale ver mi, zvládneš to bez väčšej námahy. Ku koncu pohár pomaly vyrovnaj a dočapuj po rysku. Keď sa ti to nepodarí na prvýkrát, vôbec to nevadí, aj tak si si určite plánoval dať druhé kolo.

Druhy čapovania

Hladinka
Hladika, v ktorej sa utopíš, je pivo čapované na jeden záťah. Krásne veľké pivo zdobí nad ryskou pena s miernymi kopčekmi. Tento spôsob čapovania sa teší svojej obľube vo väčšine slovenských pivární.



Schnitt
Po narazení nového sudu prichádza na scénu schnitt. Výčapník si tak overí kvalitu nášho božského nápoja. Karol Čapek napísal v novinách : „Piják piva, když se nechce napít, nýbrž toliko se zavlažit, nedá si třetinku, za niž by se jaksi před celým světem styděl, nýbrž šnyt.“ Veľa ľudí tvrdí, že vyzerá ako malé pivo s veľkým množstvo peny. Takže ak sa ti pri čapovaní trochu šmykne ruka a v pohári je viac peny, než by malo, môže to zahovoriť, že si čapoval schnitt.



Mlieko
Nemyslím to, čo ti kysne v chladničke. Mlieko je neobvyklý a nie veľmi častý spôsob čapovania v slovenských pivárňach. Prakticky máš v pohári iba čistú penu. Avšak chuť takéhoto piva je oveľa jemnejšia.



Čochtan
Čapuješ, čapuješ, ale žiadna pena? Ty si už hotový barman. Práve si vytvoril čochtan. Druh, čapovaný na jeden záťah, je obľúbenou špecialitou hlavne v Anglicku. Avšak, dávaj si pozor. Bez peny ubúda na kvalite, preto ho čím skôr vypi. Veď tvoja pečeň to už aj tak dávno vzdala.



Nezabudnite na kvalitný výčap

Dobre, dobre. Už vieš ako si pivečko načapuješ, dokonca, na štyri rôzne spôsoby, ale chýba ti základná vec, výčap.. Vybrať si môžeš z našej ponuky. Pre tvoju predstavu ti aj tu, jeden predstavím.

Náš výčap 70K, z nerezu a plastu, dokáže v priebehu hodinky vychladiť od 60 do 80 litrov pivka. Keď použijeme pivnú kalkulačku, výsledkom je až do 160 vychladených fešákov . A to všetko vďaka zabudovanému vzduchovému kompresoru, ktorý v sebe ukrýva tlmič a molekulový filter prijatého vzduchu. Plne automatický vzduchový systém výčapov je nastavený na pracovný tlak 2,4 až 2,7 baru. A čo dostaneš navyše pri požičaní výčapu? Dve narážačky a hadičky. Takže ak by si si dal jedno chladené, klikni a vyber si tvojmu srdcu najbližší.

Sme ten pravý servis pre každý druh zábavy

Vytvárame eventy, ktoré menia zábavu na zážitky.

Napíšte nám

Sme tu pre Vás stále, preto nám neváhajte napísať